Mat


Mat
.

Go mad, möed mad och mad i rättan tid!!!

Mat är näring som vi behöver för att kroppen skall fungera.
Normalt äter vi för att det är gott, men i ett nödläge äter vi för att överleva.

Föda och näring. Tänk på att vi behöver kolhydrater, fett, protein,
vitaminer, spårämnen och mineraler för att återhämta oss efter hårt arbete,
skada och sjukdom. Vi behöver näring även för att hålla kroppsvärmen.

Måltiden är ett bra tillfälle att samtala.

Om man inte har en plan och en organisation innan krisen så är detta ett
bra tillfälle att göra dem.
Ensam eller i grupp , så är det viktigt med rutiner. Ät och sov regelbundet.
Om ni är flera så är det viktigt att alla är delaktiga.




Vid måltiden är det ett bra tillfälle
att samtala och tillsammans
planera e.v åtgöranden.

TIPS: Om du inte har något bättre att göra så kan du lägga tiden på
          ett gott mål mat.
TIPS: Låt barnen delta i det förberedande arbetet.
          Då är det naturligt för dem vid en kris.









Vid strömavbrott
Att äta mat och framför allt att tillaga den blir mycket viktigare om vi inte
har tillgång till el.
Börja med att förbereda dig innan du får ett strömavbrott.
Hur skall du tillaga maten utan spis?
Har du gasolplatta eller spritkök hemma?

Använd först färskvarorna, den mat som finns i kylen och skafferiet.
Varje gång du måste öppna kylen eller frysen blir dess innehåll lite
varmare, så planera vad du behöver innan när du öppnar.
Maten i kylen bör räcka någon dag.

När färskvarorna är 'slut', så börjar du använda det som finns i frysen.
Tiden som denna mat räcker beror givetvis på hur mycket man har i frysen.

Om det är minusgrader ute kan man flytta ut mat så att den håller sig kall.
OBS!!! Det finns en risk att maten blir dålig om vädret slår om till plusgrader.


Nu är 'färsk-varorna' förbrukade.
Det har gått 3-7 dagar utan ström.
Nu behöver man konserver, frystorkat, rökt och inlagd mat
.

TIPS: En balansvåg har man t.ex alltid nytta av i köket.
          Speciellt vid strömavbrott, då dessa vågar är helt mekaniska.
         
(Se instruktionsfilmen till höger för att se hur vågen används)




Gasolplatta.

Klicka på 'fyrkanten' för större bild.





Nödförrådet
Maten som man har i sitt nödförråd skall hålla länge och vara sådant man
brukar äta. Äter man inte kött, så ska man t.ex inte ha konserverad ravioli.

Om man använder maten i nödförrådet varje månad,
så ser man vad man har och när det är tid att fylla på.
Man lär sig även att tillaga maten och man vänjer sig vid smakerna.
Om man inte har prövat fiskbullar och det finns bland konserverna,
så riskerar man att vara hungrig om man inte tycker om det.

Lider man av 'födoämnes-överkänslighet' dvs det finns mat man inte kan
äta, så är det viktigt att man har kontroll på det vid ett nödläge.
Det blir då svårare att få tag på mat och det kan vara svårt att läsa på
förpackningarna vad den innehåller.
Om man övar en dag i kvartalet på att laga mat, som om man var utan
ström, så ser man vad man behöver och man lär sig hur man skall
använda utrustningen
.

TIPS: Köp en sak till nödförrådet varje gång du veckohandlar.
            Då sprider du ut kostnaden och du roterar innehållet.




Den mat som man har i sitt
nödförråd skall hålla länge.